Vijenac 688 - 690

Književnost

IZDVAJA

Lidija Lacko Vidulić

Frakturina knjižara –

Dok i vlasnici kafića razmišljaju je li u novonastalim okolnostima moguće opstati i trebaju li staviti ključ u bravu, nakladnička kuća Fraktura otvorila je ni više ni manje nego knjižaru u Zagrebu. Da za njih ne postoji nemoguće, da ne kukaju o preprekama, nego ih preskaču i zaobilaze, već su pokazali stvorivši na malenom i osiromašenom tržištu izdavačku kuću koja je na Londonskom sajmu knjiga 2015. proglašena najboljim međunarodnim nakladnikom.


Snimila Vlatka Tor / Izvor Fraktura

Usred kuknjave da knjige u Hrvatskoj nikoga ne zanimaju, oni organiziraju Festival svjetske književnosti gdje publika na ulaz čeka u dugačkim redovima. Knjižara u Ulici kneza Mislava 17 bit će prostor druženja i razgovora o knjizi, mjesto na kojem će se svaki ljubitelj knjige osjećati kao kod kuće, poručuju u Frakturi, koja je ove godine proslavila osamnaesti rođendan. Strop knjižare oslikao je Tomislav Buntak, dekan Akademije likovnih umjetnosti. „Nasuprot smo Domu likovnih umjetnika, u neposrednoj blizini gimnazija u Križanićevoj i preko puta zgrade u kojoj je za vrijeme Drugoga svjetskoga rata stanovao Miroslav Krleža. Blizu je i nekadašnja redakcija Poleta, susjed nam je Kinoklub Zagreb, a iza ugla je i Oris, kuća arhitekture. To je susjedstvo koje nas raduje i potiče“, ističu. Nadajmo se da će njihov entuzijazam biti zarazan!

Kunderina biografija –

Veliku prašinu u Češkoj je podigla upravo objavljena neautorizirana i kontroverzna biografija Milana Kundere Český život a doba iz pera češko-američkog pisca i scenarista Jana Novaka. Na devetsto stranica autor se nemilosrdno obračunava s likom najpoznatijega živućeg češkog pisca, koji od 1975. živi u Francuskoj. Kundera je velik pisac svjetskoga ranga, ali kao čovjek je dvojbenog karaktera, smatra biograf koji, kako otkriva, u svom dosadašnjem djelu nikad nije imao nijednu fusnotu, a u ovoj ih knjizi ima tisuću osamsto kako bi se zaštitio jer je svjestan da stupa na „vrlo opasno minsko polje“.

Kundera mnogo toga u vlastitu životu mistificira i ima mnogo tajni, tumači Jan Novak (1953), koji je 1969. s obitelji emigrirao u Sjedinjene Države. Kao pisac nagrađivan je i u Americi i Češkoj, autor je nekoliko biografija među kojima i autobiografije Miloša Formana, napisane u suradnji s velikim redateljem. Milanu Kunderi zamjera da je konstruirao javnu sliku o sebi koja ne odgovara stvarnosti te da želi kontrolirati svaku interpretaciju svog života i djela. Manipulirao je ljudima, njegov odnos prema ženama neprihvatljiv je, a Novak mu zamjera i što se do kraja sedamdesetih godina nije distancirao od komunista. Biografija koju je autor pisao pet godina pobudila je veliko zanimanje, ali i skepsu zbog istupa autora koji u prvim intervjuima priznaje kako želi uništiti mit što ga je Kundera oko sebe stvorio. To je shvaćeno manje kao načelni pristup, a više kao osobna namjera, pa se javnost pita u kojoj mjeri od biografa treba očekivati nepristranost.

Book&zvook –

Prva domaća digitalna biblioteka audioknjiga book&zvook predstavila je nedavno svoj najveći i najopsežniji projekt – audioizdanje Proljeća Ivana Galeba Vladana Desnice.

Riječ je o hvalevrijednu projektu koji zvučnu knjigu nastoji popularizirati i na hrvatskom tržištu, a kako uspješno akustična literatura može zaživjeti, već dvadesetak godina svjedoči posebna izložba u sklopu Sajma knjiga u Leip­zigu, gdje sam prije nekoliko godina doznala da se svake godine na njemačkom tržištu objavi 1500 do 2000 novih zvučnih knjiga. Iza domaćeg projekta book&zvook stoje Ljubica Letinić i Lana Deban, koje su dugogodišnje iskustvo stjecale na Hrvatskom radiju gdje nastaje obilje zvučnog materijala, pri čemu treba istaknuti radiodramu – kraljicu među zvučnim knjigama.

Vijenac 688 - 690

688 - 690 - 16. srpnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak